[top]

Rozlúčka so slobodou, svatba

Karnevalové kostýmy

Detské kostýmy

Kostýmové doplnky

Karnevalové masky

Klobúky

Mikuláš, Santa, čerti, anjeli

Parochne, fúzy a farby na vlasy

Makeup, kontaktné šošovky, umelé riasy a ďalšie dekorácie

Havajská párty

Halloweenska párty

Srandičky a žartíky

Originálne darčeky

Párty doplnky

Pre športových fanúšikov

Pirátska párty

 

V našom e-shope nájdete širokú ponuku pirátskych kostýmov a pirátskych doplnkov. Pirátska párty je jedným z najobľúbenejších tém pre usporiadanie detských karnevalov ale aj najrôznejších osláv pre dospelých. Pozrime sa ale trochu do histórie a vzniku takzvaných “pirátov“.

Pirát (z fr. pirate, gre. peiratés, lupič, pirát) je pôvodne námorný lupič. Piráti obvykle prepadajú obchodné lode,  ale často lúpia i na pobreží. Pirátstvo kvitne tam,  kde je veľký lodný ruch a lupiči môžu dúfať v bohatú korisť. Miesto šablí a plachetníc majú dnes k dispozícii rýchle člny,  automatické zbrane, ale aj delá a rakety.

Zatiaľ čo pobrežie Južnej Ameriky a Afriky piráti stále ohrozujú, na pobreží Severnej Ameriky sa pirátstvo takmer nevyskytuje vďaka pobrežným hliadkam Spojených štátov, ktoré sa v minulosti podieľali i na obmedzení pirátstva v Karibskom mori. Pirátstvo praktikované na šírom mori (oceánske pirátstvo) proti dopravným plavidlám predstavuje veľký problém (s odhadovanou stratou 13 až 16 miliárd amerických dolárov za rok pre celý svet),  napríklad vo vodách medzi Tichým a Indickým oceánom,  zjavne na pobreží Somálska alebo v úžinách okolo Singapuru a Malacca,  ktorými behom roku prepláva cez 50 000 obchodných lodí.

Námorný lupiči boli známi už v staroveku,  pirátstvo sa však veľmi rozšírilo v dobe kolonizácie,  keď obchodné lode prevážali z Ameriky do Španielska drahé kovy a iné bohatstvá. V Západnej Indii v 17. storočí sa pirátom hovorilo bukanýri (buccaneers),  čo boli pôvodne francúzsky lovci,  ktorý sa stali pirátmi. Slovo pochádza z boucan,  drevená obruba užívaná na varenie mäsa (inde volaná barbacoa). Títo piráti terorizovali španielske dŕžavy v prospech iných európskych štátov; najznámejší z nich bol Henry Morgan. Bukanýri založili prístavy Tortuga a Port Royal,  ktorý nakoniec obsadili Angličania a urobili z neho jedno z proti pirátskych centier.

Počiatkom 18. storočia vznikla rada pirátskych bánd,  napr. banda Edwarda Teache,  ktoré napadali obchodné trasy v Karibiku,  pozdĺž pobrežia Afriky a niektorí aj Indie. V prvej polovičke 18. storočia sa pirátstvo obmedzilo vďaka sústredenému úsiliu európskych zemí; pirátom hrozili veľmi ťažké tresty.

Holandský piráti boli známi ako kaperi alebo vrijbuiteri („plenitelé“). Slovo sa skladá z holandského vrij (voľný) a buit (korisť) a vzniklo z neho anglické „freebooters“ a francouzské „flibustiers“. Odtiaľ vzniklo anglické filibusters,  čo však neboli piráti,  ale dobrodruhovia,  ktorí pôsobili v latinsko-amerických revolúciách a pučoch. Nakoniec z toho vznikol význam blokovania parlamentnej schôdzi nepretržitou rečou., Pomenovanie Lanun zase dostali piráti v úžinách Malacca od Indonézanov a Malajzanov. Pôvodne to boli námorníci,  ktorých meno sa stalo synonymom pirátstva niekedy v 15. storočí.

Niektoré zemi využívali pirátov ako nástroje k rušeniu konkurenčných obchodných trás a námorného obchodu iných zemí a k terorizovaniu ich kolónií. Takýmto pirátom s poverením (Letter of Marque, kaperský list) sa hovorilo privatýr alebo korzár,  čo v modernej arabštine je قرصان z tureckého Korsan,  ktoré asi vzniklo z latinského cursa (výprava, vpád, nájazd). Korzári zo svojho lupu získavali len časť,  ale z hľadiska ich „materskej“ zemi bola ich činnosť legálna. Ďalšou výhodou mohli byť lode vyrábané pre nich na zákazku.